Een Stoïcijns gesprek

Als we klaar zijn met werk- en zorgtaken, is het tijd voor onszelf. Dat kan zijn uitpuffend op de bank voor de TV. We kunnen uitgaan, naar een leuke bar of restaurant. Maar waarom zouden we die tijd niet anders gebruiken en daarbij iets leren over onszelf... Ik ben net een mens en heb hetzelfde gedaan, bij mij was het voor de TV, praatprogramma's, nieuws en veel Netflix- bingen . Totdat ik mij realiseerde dat ik het ook anders kan aanpakken. Ik heb tijd gemaakt voor een Stoïcijns gesprek.

Al 15 jaar heb ik een coachingspraktijk, waarin ik veel mensen naar tevredenheid heb begeleid. Ik wil daarin altijd vooruitgang of op zijn minst beweging bereiken. Mijn eigen ontwikkeling staat daarbij nooit stil. Lange tijd heb ik in de coachings-opleidingswereld vrijwel niets kunnen vinden. Veelal was het voor mij 'oude wijn in nieuwe zakken'. Alleen dat was totdat ik de eenvoud en kracht van de Stoïcijnse filosofie ontdekte. Ik ben nu weer net zo leer- en nieuwsgierig als in mijn studententijd.

Wat is het en wat is het vooral niet?

Van alle levensovertuigingingen en filosofieën zijn er niet veel echt praktisch te noemen. Veelal beperken deze zich tot allerlei dogma's of staan ver van het werkelijke leven. Het Stoïcisme is dat juist wel, een praktische filosofie, die vragen behandelt zoals:

  • Wat is belangrijk in het leven, en wat is het vooral niet?
  • Hoe moet ik omgaan met de tegenslagen in het leven?
  • Hoe reageer ik op boosheid, angst, eenzaamheid, maar ook liefde en vriendschap?

Het Stoïcisme is niet het onderdrukken of wegstoppen van emoties. Integendeel, emoties horen bij het mens zijn. Het Stoïcisme leert ons er naar te kijken en deze te analyseren. Het Stoïcisme leert ons dat we de baas moeten zijn van onze emoties.

Wat is nu een Stoïcijns gesprek?

In mijn werkpraktijk, onder het genot van een goede kop koffie of een lekker glas wijn (het is tenslotte na werktijd), bespreken we diepgaand jouw onderwerp, jouw vraagstuk. Een wandeling langs de Rotterdamse singels of in het Kralingse bos kan overigens ook. Samen kiezen we wat het beste voelt.

In het gezelschap van een prettig persoon (dat ben ik sowieso ;-) breng jij jouw onderwerp in. Met andere woorden jij staat gedurende 1 tot 1,5 uur centraal. Je krijgt terug wat ik zie en hoor, waarbij ik een verband leg met het Stoïcisme. Dat doe ik op een vriendelijke wijze, waarbij ik je ook kan confronteren met jezelf. Met andere woorden, zie mij als de spreekwoordelijke vriend, die jou ook de waarheid durft te zeggen.

Ook streef ik er naar om je iets mee te geven. Dat kan een tip of een advies zijn. En als je meer wilt gaan doen, kan ik je ook een oefening of huiswerk meegeven. En als het nodig en gewenst is, kunnen we een vervolgafspraak maken. Zeker als je iets echt wilt uitdiepen, als je het geleerde in de praktijk wilt gaan brengen, dan zijn meerdere sessies nodig. Met een dergelijke begeleiding kan het geleerde beter gaan beklijven.

Een Stoïcijns gesprek is geen therapie. Met andere woorden als je een doorverwijzing van de huisarts hebt, moet je niet bij mij zijn. De ideale kandidaat voor een Stoïcijns gesprek is iemand die zelfstandig kan reflecteren, leergierig is, en met 'iets' in het leven worstelt of daar een praktische vraag over heeft.

Tot slot, ik doe het niet voor niets. Mijn kennis, enthousiasme, nieuwsgierigheid en begeleiding kost je € 150,-- per sessie. Is dat veel geld? Dat is aan jou. De enige vergelijking die ik maak, is dat een mooi avondje uit, met eten, ongeveer hetzelfde kost. Als het goed is, houd je er een mooie herinnering aan over. Een Stoïcijns gesprek kan een goede herinnering voor de rest van je leven worden.

If not NOW, when...